Ohjeet

Opas SNL:n alaisten lajien rekisteröintiin

Mikä rekisteri on?

Hiirten rekisteri on Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiiret ry:n ylläpitämä tietokanta jalostuskelpoisista näyttelyhiiristä Suomessa. Jokainen virallisesta kilpailuluokasta 2. tai 1. laatupalkinnon /  katselmusluokasta 2. laatupalkinnon saanut hiiri voidaan rekisteröidä. Rekisteröinti on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa laatupalkinnon saamisesta. Muilta hiirilajeilta näyttelysijoitusta ei vaadita, vaan niitä voi rekisteröidä vapaasti.

Rekisteri antaa yhdistykselle ajantasaista tietoa hiirikasvatuksen tilasta Suomessa yleensä sekä kertoo kunkin muunnoksen tasosta.

Miksi rekisteröidä?

Rekisteröidylle hiirelle lasketaan vuoden virallisista näyttelyistä pisteet, joilla se osallistuu Vuoden Voittaja -kisaan. Voidakseen anoa valionarvoa (Ch, DCh, GrCh, SupCh) on hiiren niin ikään oltava rekisteröity. Pet-luokan pistelaskuun tai titteleiden saamiseen rekisteröintiä ei vaadita.

Mitä rekisteröintiin tarvitaan?

Jokaista rekisteröitävää eläintä kohden tarvitsee kaksi kappaletta Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiiret ry:n virallisia rekisterikaavakkeita, joihin täytetään tarvittavat tiedot. Näistä kaavakkeista toinen jää rekisteröijän arkistoon, toinen tulee omistajalle.

Pakolliset täytettävät tiedot

Seuraavat tiedot on oltava rekisteröintikaavakkeeseen täytettyinä:

 • Nimi
 • Rotu ja väri
 • Sukupuoli
 • Syntymäaika kuukauden tarkkuudella (hiiret)
 • Kasvattaja (mikäli tiedossa)
 • Omistaja
 • Tiedot vähintään 2. laatupalkinnon saamisesta (hiiret)

Paperiseen rekisteritodistukseen tarvitaan hiirillä sekä kasvattajan että omistajan allekirjoitukset. Mikäli kasvattaja on tuntematon, tai häntä ei voida tavoittaa, riittää omistajan allekirjoitus. Kuitenkin, mikäli hiiren kasvattaja on SNL ry:n hyväksymä virallinen kasvattaja, vain hänen allekirjoituksensa hyväksytään. Kannattaa siis pyytää jo hiirtä hankittaessa mukaan allekirjoitettu rekisteripaperi, jos aikoo myöhemmin rekisteröidä hiiren.

Rekisteritodistuksen kaksoiskappaleeksi kelpaa myös valokopio alkuperäisestä tai omistajan allekirjoittama versio yhdenmukaisin tiedoin.

Mitä rekisteröinti maksaa?

Jäsenille (hiiret):

1.-2. eläin - 2 € / kpl
3.-6. eläin - 1 € / kpl
7.-10. eläin - 0,50 € / kpl
11.- eläin - 0,10 € / kpl

Ei-jäsenille hinnat ovat kaksinkertaiset. Alennetut hinnat ovat voimassa, kun eläimiä rekisteröidään kerralla useampia.

Muiden hiirilajien (okahiiret, seeprahiiret, natalhiiret, afrikkalaiset kääpiöhiiret) rekisteröinti on maksutonta.

Vuosirekisterimaksu vain kasvatajille, joilla on voimassa oleva kasvattajanimi: 15 €/vuosi.

Rekisterimaksut maksetaan yhdistyksen tilille, joka on IBAN: FI27 5723 0220 1073 66 / BIC: OKOYFIHH, tai käteisellä rekisteröitäessä näyttelyssä. Varaathan tällöin mukaasi mahdollisuuksien mukaan tasarahan. Rekisteröinti suoritetaan mieluiten sähköisesti.

Maksulaskuri näyttelyihin ja rekisteröintiin

Kaavakepohja laskee näyttely- ja rekisteröintimaksut puolestasi, sama pohja jäsenille ja ei-jäsenille. ( Excel, .xlsx / Excel, .xls )

Mistä kaavakkeita saa?

Voit imuroida kaavakkeet ilmaiseksi koneella (tai käsin) täytettäväksi alta:

Hiiren rekisteri ( Word / AdobeAcrobat )
Egyptinokahiiren rekisteri ( Word / AdobeAcrobat )
Muiden hiirilajien (myös muut okahiirilajit!) rekisteri ( Word / AdobeAcrobat )
Okahiiren poikuerekisteri ( Word / AdobeAcrobat )

Kenelle paperit lähetetään?

Rekisteröintipaperit lähetetään yhdistyksen rekisteröijälle, ks. yhteystiedot.

Rekisteröinnistä

Hiiriä ja muita hiirilajeja voi rekisteröidä sähköpostitse tai Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiiret ry:n järjestämissä näyttelyissä.

Postitse rekisteröitäessä tulee lähettää tarvittavien rekisteritodistusten lisäksi kopio maksetusta rekisteröintimaksuista (hiiret).

Näyttelyssä rekisteröitäessä tulee mukana olla tarvittavat rekisteritodistukset ja kuitti maksetusta rekisteröintimaksusta, ellei rekisteröintejä makseta paikan päällä.

Rekisteröijä sitoutuu lähettämään rekisteröityjen hiirten numerot kahden viikon sisällä kaavakkeiden saamisesta.

Muistathan...

 1. ...aina ilmoittaa rekisteröitävistä eläimistä pakolliset tiedot.
 2. ...että kasvattajanimeä saa käyttää vain Suomen Kani- ja Jyrsijäliiton ja Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiirten hyväksymä kasvattaja.
 3. ...että kasvattajanimen omaista etuliitettä ei saa käyttää kasvateilleen/omistamilleen eläimille.
 4. ...että vuoden 2005 alusta hiirten rekisteröinnissä kelpaa vain uusin versio rekisteröintikaavakkeesta (imuroitavissa näiltä sivuilta, ks. kaavakkeet).
 5. ...rekisteröidä ajoissa, muista puolen vuoden sääntö!
 6. ...olla aina rehellinen rekisteröintejä hoitaessasi. Rekisteröinneissä huijaaminen on varsin vakava rike, ja voi johtaa jopa yhdistyksestä erottamiseen.