Näyttelyihin liittyvät ohjeartikkelit

Ohjeita näytteilleasettajille

Ennen näyttelyä

Hiiret näyttelylaatikossaan

Hiiret näyttelylaatikossaan
Kuva: Arttu Väisälä

Tarkasta jo kotona eläimiä näyttelyyn valitessasi hiirtesi kunto huolellisesti. Miksi turhaan viedä näyttelyyn sellaisia eläimiä, joissa itsekin näet olevan jotain vikaa? SNL:n näyttelyissä ei ole eläinten tarkastusta, joten on näytteilleasettajan omalla vastuulla huolehtia, että hiiri on näyttelykunnossa. Hiiri ei tietenkään saa olla kantavana eikä imettää poikasia. Se ei myöskään saa olla alle 2 kk vanha. Näiden perusasioiden jälkeen tee eläimelle vielä perusteellinen kuntotarkastus: onko sille ilmestynyt kasvaimia, löytyykö loisia, aivasteleeko se, onko se ollut tappelussa? Viralliseen luokkaan ilmoitettava hiiri kannattaa näiden lisäksi tarkastaa vielä ilmiselvimpien hylkäävien virheiden, kuten häntäknikkien ja -tippien varalta.

Näyttelyyn ilmoitettavan hiiren ei tarvitse olla rekisteröity (vasta näyttelystä laatupalkinnon saaneen hiiren voi rekisteröidä). Kirjoita hiirtesi ilmoittautumislistat mieluiten jo kotona, ja tuo ne näyttelypaikalle paperilla sekä mielellään myös muistitikulla. Listoja on kaksi erilaista, toinen virallisia luokkia varten ja toinen pet-luokkia varten. Kaikkien samaan luokkaan ilmoitettavien eläinten tiedot täytetään samaan listaan.

Kaavakkeita voit ladata näiltä sivuilta. Lue myös listojen täyttöohjeet

Huolehdi, että hiirilläsi on asianmukaiset näyttelylaatikot:

  • Näyttelylaatikon on oltava tehdasvalmisteinen, pohjastaan läpinäkyvä jyrsijöille tarkoitettu terraario. Se ei saa olla tarpeettoman suuri, koska suuret laatikot vievät pöydällä tilaa muilta laatikoilta. Paras koko laatikolle on 20 x 12 cm.
  • Laita kuivikkeeksi laatikkoon kutterinpurua, MörttiRöpöä, paperi- tai puupellettiä. Sopiva määrä purua on n. puoleenväliin asti laatikkoa. Laita lisäksi lämmikkeeksi wc- tai talouspaperia / pölyämätöntä heinää. Kuivikkeissa ei varsinkaan talvella kannata säästellä, ettei hiiriä ala palelemaan.
  • Lisäksi hiiret tarvitsevat evääksi siemenseosta tms. sekä palan kurkkua janon sammuttajaksi. Juomapulloa ei kannata laittaa, koska se voi vuotaa ja kastella purut.
  • Samaan laatikkoon voi laittaa useammankin hiiren. Tällöin niillä on kuitenkin oltava tarpeeksi tilaa. Hiirten on myös selvästi erotuttava toisistaan, eli oltava esimerkiksi eri rotuisia tai värisiä. Tämä on tärkeää, jotta tuomari osaa arvostella oikean eläimen.
  • Jos sinulla on monia kenties saman näköisiäkin hiiriä lähdössä näyttelyyn, sinun kannattaa merkitä, mitä hiiriä missäkin laatikossa on. Teippaa laput näyttelylaatikoiden pohjaan - tuomarin nähtävillä ei saa olla mitään ylimääräisiä merkintöjä.
  • Kuljetuslaatikot pakataan sopivaan kassiin, jossa hiiret saavat esteettä ilmaa, mutta ovat suojattuja vedolta. Talvella voi olla syytä peittää kassi pyyhkeellä.
  • Älä koskaan jätä hiiriä kesällä kuumaan autoon! Myös matkan aikana on säännöllisin väliajoin pysähdyttävä tarkistamaan, että hiiret ovat kunnossa. Lämpöhalvauksen ensimmäinen oire on veltostuminen, jota seuraa tajuttomuus. Jos hiiresi saa näitä oireita, sitä on kiireesti vilvoiteltava viileässä vedessä!
  • Pidemmälle näyttelymatkalle on syytä ottaa mukaan vesipullo, ylimääräistä ruokaa ja vaihtokuivikkeita.
  • Kun pidät huolen, että hiirilläsi on matkalla hyvä olla, varmistat, että ne esiintyvät näyttelyssäkin edukseen!

Näyttelypaikalla

Boksit pöydällä

Näyttelylaatikot pöydällä
Kuva: Arttu Väisälä

Pidä huoli, että olet näyttelyssä paikalla ajoissa! Näyttelypaikalle tultuasi pura näyttelylaatikot kasseista oikeille pöydille: virallisten hiirten laatikoille on oma pöytänsä, pet-hiirten laatikoille omansa.

Mikäli sinulla ei ole eläimillesi ilmoittautumislistoja, voit ostaa niitä ilmoittautumisten vastaanottajalta. Seuraavaksi voit maksaa näyttelymaksusi ilmoittautumisten vastaanottajalle, varaathan mieluiten tasarahan maksun käsittelyn nopeuttamiseksi.

Näyttelynumeroiden jakamisesta kuulutetaan erikseen. Odottele kärsivällisesti tätä kuulutusta, ilmoittautumisten käsittelyssä menee jonkin verran aikaa, ennen kuin numerot voidaan jakaa. Kun numerot voi noutaa, numeroi hiirtesi laatikot huolellisesti. Ethän poistu paikalta, ennen kuin olet huolehtinut hiirtesi numeroinnista!

Eläimet toimittaa arvosteltavaksi assistentti, joten omistajaa ei välttämättä numeroiden jaon jälkeen tarvita näyttelypaikalla. Näyttelyssä riittää kuitenkin paljon kaikenlaista puuhaa, ja apu on aina erittäin tervetullutta. Voit tutustua jo etukäteen SNL:n näyttelytoimihenkilöiden oppaaseen, jossa kerrotaan, mitä kunkin toimihenkilön tehtäviin kuuluu.

Palkintojen jaon jälkeen loput arvostelukaavakkeet voi noutaa arvostelupöydältä.

Näyttelyn jälkeen

Näyttelyn päätteeksi reipas näytteilleasettaja huolehtii, että ainakin hänen hiirtensä ympäristö jää siistiin kuntoon. Näyttelypaikan siivouksessakin on apu erittäin arvostettua.

Muista ottaa kaikki eläimesi näyttelypaikalta mukaasi! Tarkista ainakin kahdesti, ettei yhtään eläintäsi ole unohtunut, ja myöskin, ettet ole vahingossa pakannut kassiisi jonkun muun hiirtä. Näitäkin tapauksia sattuu jyrsijänäyttelyissä useita vuodessa, ja on aina ikävää järjestäjille (omistajista puhumattakaan) joutua selvittelemään unohtuneita tai kadonneita hiiriä.

Kotiin tultuasi tarkista vielä eläimesi, etteivät ne ole saaneet esimerkiksi loistartuntaa tai vilustuneet matkalla. Vapauta hiirulaiset myös viivyttelemättä pienistä kuljetuslaatikoistaan omiin terraarioihinsa.