Hiirten kasvatus - perusteet

Hiirula

Hiirula, hiirihuone, eläinhuone tai ylipäänsä tila jossa hiiret asustavat voi olla melkein millainen tahansa riippuen eläinten ja boksien määrästä ja käytettävänä olevista tiloista riippuen. Meillä harvinaisempaa taitaa olla ulkohiirulat jotka ilmastollisesti lämpimämmissä maissa ovat varsin tavallisia. Tosin suomalaisten hiiriharrastajien iät ovat melkopaljon nuorempia, joten meillä ei ole jokaisella muutenkaan omaa taloa jonka pihalla olisi mahdollista perustaa hiirivaja...

Hiiret vievät varsin vähän lattiatilaa, joten menestyvän kasvattajan hiiret voivat mahtua ihan hyvin saunaan, ikkunalaudalle, vaatehuoneeseen tai vessaan. Kaikkia näistä olen muuten nähnyt! Kertooko se sitten siitä, että hiiriharrastajat ovat kekseliästä väkeä.

Harva meistä pääsee ihan alusta asti rakentamaan taloa jossa olisi ihanne-hiirula, mutta asioita joita kannattaa miettiä kun miettii mihin huoneeseen/paikkaan talossa hiirulan laittaisi on ainakin seuraavia:

Tilan koko

Hiirula voi olla toimiva, vaikka se on pieni. Riippuu paljolti kuinka tilassa mahtuu itse liikkumaan, nimittäin siivotessa tarvitsee kuitenkin tilaa ympärilleen. Liian pienessä tilassa on hyvin turhauttavaa koittaa taiteilla, tosin olosuhteiden pakosta hiirukasvattaja taipuu melkein millaisiin asentoihin hyvänsä...Isokin tila voi olla epäkäytännöllinen, joten kannattaa uhrata ajatuksia siihen, miten kaikki toiminnot saisi mahdollisimman helpoksi.

Valo

Olisi hyvä, että huoneessa olisi ikkuna, mutta isot ikkunat etelään eivät ole eläinhuoneessa hyvät. Kesällä lämpötila nimittäin saattaa nousta hyvinkin suureksi, joka lisää lämpöhalvausriskiä. Kunnolliset valot eläinhuoneessa lisäävät taas kasvattajan hyvinvointia, koska kaikki toimiminen hiirulassa on kivempaa jos siellä näkee kunnolla...Jos huone on täysin pimeä, kannattaa sinne hankkia päivänvalolamppu.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihto on hyvin tärkeää, koska iso lauma hiiriä kehittää paljon kosteutta ja myöskin hajua. Liian kosteassa hiiret sairastuvat herkemmin. Tosin varsinkaan talvella eläinhuoneen ilma ei saisi olla liian kuivaakaan, tämä taitaa olla yleinen ongelma keskuslämmitetyissä asunnoissa. Sisäilmanpoistopuhaltimet eivät ole hirvittävän kalliita ottaen huomioon mikä hyöty niillä saadaan aikaan!

Jos hiiret asuvat sisällä asuinhuoneistossa, myös ilmanpuhdistin voi olla viisas ratkaisu.

Lämpötila

Hiirulaa ei voi perustaa liian kuumaan tai liian kylmään tilaan. Hieman huonelämpötilaa viileämpi vielä menee, mutta kasvattajan on itsensäkkin mukava touhuta huoneessa kun siellä ei tarvitse olla sormikkaat kädessä! Kovin paljon taas yli +25C lämpötila ei saisi nousta kesälläkään, koska lämpöhalvausriski alkaa nousta.

Säilytystilat

Missä säilytetään kaikki hiirien tavarat? Yllättävän paljon tarvitaan tilaa puruille, ruuille, tyhjille terraarioille, juomapulloille yms. tavaroille joita tuntuu kerääntyvän rekkakuormittain kasvattajapolon kotiin. Kerrostaloasunnoissa parvekkeelta voi löytyä yllättävän hyvää säilytystilaa, jos ei omista isoja ulkovarastoja. Parvekkeella kuitenkin voi käydä lintuja (ja lintujen ruokkimista ei aina katsota hyvällä silmällä) ja jos parveke ei ole lasitettu voi sinne myös sataa! Kosteus taas altistaa ruokien ja kuivikkeiden homehtumiselle.

Vesipiste ja pesumahdollisuus

Hiirien terraarioita, varsinkin muovisia, on aika helppoa kantaa vaikka toiselle puolelle taloa pestäväksi. Helpointa kuitenkin on, jos pesupaikka sijaitsee lähellä eläinhuonetta. Itse koin aikanaan hyvin turhauttavaksi juosta pesemään terroja yläkerrasta alakertaan, puhumattakaan siitä että varsinkin lasiterraarioiden kanssa portaissa kaatuminen voi pahimmillaan olla hengenvaarallista.

Pullojen pesu ja veden lisääminen pulloihin on myös helpompaa jos sen takia ei tarvitse kulkea talon itäsiivestä länsisiipeen.

Ulko-ovi

Ulko-ovista vetää, mutta siitä myös pääsee ulos. Kun raahaa ruokasäkkejä, purupusseja ja varsinkin niitä likapuruja kompostiin arvostaa sitä, ettei tarvitse kävellä koko asunnon läpi! Jos hiirula on ulkorakennuksessa, kannattaa talvella tarkkailla ettei lämpötila laske liikaa kovilla pakkasilla. Lisälämmittimien kanssa kannattaa olla tarkkana, koska ne sytyttävät helposti tulipalon jos niitä käytetään väärin.

Hiirulan kalustukseen vaikuttaa paljolti tilan koko. Itse olen havainnut hyvin käteväksi keskellä huonetta olevan pöytätason johon voin vetää bokseja kun suoritan huoltotoimenpiteitä. Pienessä huoneessa kuitenkin iso pöytä voi tehdä tilan vieläkin ahtaammaksi eikä lisää sen mukavuutta millään tavalla! Pienemmissä hiirihuoneissa olen käyttänyt samaan muutamaa tuolia.

Monet kasvattajat käyttävät hiirillä varastolaatikoita, jotka saa pinottua suoraan päällekkäin, mutta dunat, labraboksit ja lasiset terraariot tarvitsevat hyllyköt. Tukeviin hyllyköihin kannattaa panostaa, sillä heiluvat hyllyt ovat käytössä epämukavia ja vaarallisia sekä hiirille että kasvattajalle. Vanhemmissa taloissa lattialla voi olla hyvinkin kylmää ja vetoisaa, joten ihan lattiatasolle ei alimpia bokseja kannata laittaa.

Huone kannattaa pitää suhteellisen siistinä ja ylimääräiset tavarat jossain muualla kuin lattialla pöyrimässä, koska ne vaikeuttavat siivoamista ja lakaisua. Mitä paremmassa järjestyksessä ja vähemmän ylimääräistä tavaraa huoneessa on, sitä mukavampi siellä on puolestaan tehdä niitä ikäviäkin velvollisuuksia.

Teoriassa hiiret voivat asua vaikka keittiössä, jos omat perheenjäsenet siihen suostuvat, mutta en suosittele nukkumaan samassa huoneessa "hiirikasvatuksen" kanssa. Eri asia jos bokseja on yksi tai kaksi, mutta jos niitä on paljon, tulee jo kuivikkeista niin paljon pölyä ettei se voi olla terveellistä.

Hiirula
Näkymä Noddyn hiirulan naaraspuoleen ja poikasosioon. Ajastettu valo auttaa pimeinä vuodenaikoina. Tuolille voi laskea purunvaihdossa käytetyt boksit, tuolilla myös boksien välissä käytettävä käsidesi. Keskellä lattiaa ruoat: perusruoka, poikasruoka ja "läskigeenisten" ruoka omissa astioissaan, neljännessä annostelukipot. Ilmoitustaululle on hyvä laittaa omia muistiinpanojaan. Kaapeissa on ylimääräiset juomapullot, pesät, tikkaat yms. usein tarvittavat tarvikkeet.

Hiirula
Noddyn hiirulan urospuoli. Kuvat on otettu juuri hiirulan täyspesun jälkeen, joten kaikkia boksien kalusteita ei ole vielä laitettu paikoilleen. Ikkunan edessä olevilla, kuvissa vielä tyhjillä hyllyillä on tilat kuvanottohetkellä vielä mullanvaihdossa oleville lukuisille viherkasveille, joiden tehtävänä on parantaa hiirulan ilmaa.

Teksti: Katariina Laine
Julkaistu: Haisulit 2/08